Kategoriat
Ajankohtaista

Elia Karlsson: Sota ja Israelin apartheid lopetettava

Elia Karlsson.

Jos teidän perheenne kotimaahan hyökättäisiin, olisitteko perheenne kotimaan, vai hyökkääjän puolella, riippumatta siitä, miten yleismaailmallisesti oikeutettu hyökkäys olisi?

Moni sanoisi varmaan, että tukisivat tietysti perheensä kotimaata, mikä älytön kysymys. Mikäli on itse tällaisessa tilanteessa sisällä osallisena, on sitä tilannetta hankalaa voida katsoa ulkopuolelta mahdollisimman neutraalein silmin. 

Nykyisen Israelin alueella on sodittu vuosituhansia, ja historiallisesti se on sekä länsi- että itämaiselle maailmalle erittäin merkittävä alue. Nyt siellä soditaan taas, osapuolina (ainakin toistaiseksi) Israel ja Hamas. Ympäri maailmaa kuohuu, sillä Israelin että Palestiinan tukijoita kumpiakin on maailmalla miljoonia, joko diasporan, uskonnon, tai politiikan syistä. Vaikka konflikti on nykyiseltä uhriluvultaan sekä fyysiseltä kooltaan muualla maailmassa meneillään oleviin konflikteihin verraltaan pieni, on sillä maailmanlaajuinen vaikutus. 

On yksi nykypäivän polttavimmista poliittisista kysymyksistä, että kumman puolelle Israelin ja Palestiinan konfliktissa pitäisi asettua. Mikäli lukee alueen menneisyydestä, Saladinista Palestiinan mandaattiin ja Al-Nakbaan, on loogista asettua Palestiinan puolelle, sillä Palestiinan vastarintatoimia ei edes voi verrata Israelin 75-vuotisen apartheidiin. Toisaalta Israelin tukijoiden perusteille löytyy myös pohja, nyt jo verrattain kauan pystyssa ollut valtio jonka historia on monisukupolvinen, sekä sionismiin pohjautuva ajatus etnovaltiosta maailman kolmanneksi suurimmalle uskontoryhmälle.

Täyttäkäämme siis velvollisuutemme ihmisinä estää itsemme hävitys ja järjetön henkiemme riisto.

Kuitenkin ainoa kiistattomasti oikea kanta konfliktiin on täysi ja absoluuttinen väkivallan ja sodan kielto, ja tuomitseminen. Kiistatta toisen osapuolen toimet valtiona edistyneine armeijoineen painavat vaakakupissa enemmän kuin Palestiinan virallisesta johdosta täysin erillään toimivan militanttiryhmän, mutta emme saa unohtaa koskaan, että kyse on ihmishengistä. Siinä asiassa painamme vaakakupissa kaikki täsmälleen saman verran. Täyttäkäämme siis velvollisuutemme ihmisinä estää itsemme hävitys ja järjetön henkiemme riisto. Oli kyse sitten sodasta taikka sorrosta, kenenkään arvoista ei ole taistella lajitoveriaan vastaan. 

Sota on saatava täydelliseen loppuunsa heti. Väkivalta on helppo ja inhimillinen ratkaisu, mutta pinnallinen sellainen. Osalliset on saatettava vastuuseen rikoksistaan, kuten on myös Israel apartheid-toimistaan. Palestiinalaisille kuuluu valtio aivan yhtä hyvin perustein kuin Israelin asukkaille. Ratkaisu tähän ongelmaan ei todellakaan ole yksiselitteinen, mutta on kenties suurempi askel kuin mikään, että se löytyy väkivallattomin keinoin. 

Kansainvälisen yhteisön on painostettava Israelia lopettamaan apartheid palestiinalaisia kohtaan ja vetäytymään alueilta, jotka eivät YK:ssa vuonna 1967 hyväksytyn jakosuunnitelman mukaan sille kuulu. Suomen tulee lopettaa kaikki asekauppa Israelin kanssa. Rauhanpuolustajien teettämän tutkimuksen mukaan Suomi on käynyt asekauppaa Israelin kanssa 2000-luvulla yhteensä yli puolella miljardilla eurolla.

Elia Karlsson
Kommunistinuorten varapuheenjohtaja