Länsi-Sahara-solidaarisuus

Tämä on Q&A-artikkeli, jossa pyrimme tuomaan Saharan demokraattista arabitasavaltaa tutummaksi ja vastaamaan yleisimpiin kysymyksiin Länsi-Saharasta ihmisille, jotka saattavat kuulla sahrawi-kansasta ensimmäistä kertaa. Vastaukset on antanut Baida Rahal, joka toimii Länsi-Saharan vapautusrintama Polisarion edustajana Suomessa. Kommunistinuorille solidaarisuustyö Länsi-Saharan sahrawi-kansan eteen on yksi tärkeimmistä kansainvälisistä kärjistämme toiminnassa.

Hallitseeko sahrawi-kansa koko Länsi-Saharaa?

Ensinnäkin haluan kiittää teitä kaikesta huomiosta.

Espanjan vetäytymisen jälkeen vuonna 1976 Marokko miehitti 80 % Länsi-Saharan alueesta. Tämä sisältää kaikki rannikkokaistaleet ja tärkeät maat, joille luonnonvarat ovat keskittyneet. Tällä miehitetyllä alueella on enemmistö sahrawi-kansasta, joka torjuu Marokon hallinnon, minkä vuoksi he joutuvat päivittäin sorron kohteeksi ja heiltä on myös riistetty oikeus ilmaista mielipiteensä, jopa rauhanomaisella tavalla. Internet on täynnä tietoa ihmisoikeuksista Länsi-Saharassa, erityisesti espanjaksi ja englanniksi.

On syytä huomata, että Marokko eristää miehittämänsä alueet pitkällä hiekkapenkerillä, joka on täytetty erityyppisillä räjähdysaineilla. Tämä muuri tunnetaan Pohjois-Afrikan alueella yhtenä vanhimmista ja parhaiten aseistetuista puolustusasemista.

Yhdistyneet Kansakunnat ehdotti kansanäänestyksen järjestämistä Länsi-Saharan itsenäisyydestä. Kuinka realistinen on mahdollisuus järjestää kansanäänestys tulevaisuudessa? Mitä pitää tehdä, jotta se olisi mahdollista?

Yhdistyneet Kansakunnat ehdotti kansanäänestystä osana vuoden 1996 tulitaukosopimusta. Sahrawit hyväksyivät tien avaamisen rauhanomaiselle ratkaisulle Yhdistyneiden Kansakuntien suojeluksessa. Itse asiassa kansanäänestys on väline väestön kuulemiseen, joka antaa heille mahdollisuuden ilmaista mielipiteensä vapaasti. Mutta Marokko esti kansanäänestyksen toteuttamisen. Miksi? Koska Marokon hallinto tietää, että sahrawit eivät ole koskaan olleet osa Marokon yhteiskuntaa. Tämä este on jatkunut kolmen vuosikymmenen ajan ilman mitään tulosta. Huolimatta YK:n tähän tarkoitukseen tehdyistä ponnisteluista, mukaan lukien esimerkiksi väestönlaskennasta.

Kansanäänestyksen todellisuuden kyseenalaistaminen on marokkolainen ajatus. Kansojen oikeuksia ei menetetä vain pitkän konfliktin vuoksi tai poikkeavan tilanteen vuoksi, kuten Länsi-Saharassa tapahtui. Kaikki tämä ei vaikuta oikeuden olemukseen, etenkään itsemääräämisoikeuteen.

Kansanäänestyksen todellisuuden epäileminen on tapa pakottaa sahrawit ​​vastaan ​​fait accompli -politiikkaa (’jotain mitä on tapahtunut ei voi muuttaa’) ja yritys legitimoida Länsi-Saharan miehitys, joka toteutettiin sortoa ja voimakeinoja käyttäen. Dekolonisaatioprosessia ei tehty Länsi-Saharassa. Kansanäänestys olisi mahdollinen ratkaisu moniin konflikteihin Afrikassa ja sen ulkopuolella. Kuitenkin Länsi-Saharan tapauksessa kansanäänestyksen ajatus on kohdannut hyvin vaikean todellisuuden: se on kaikenlaisen demokratian ja sananvapauden puuttumista Marokon politiikassa. Tässä piilee ongelma.

Marokolla ja Ranskalla on perinteisesti ollut läheiset suhteet. Mikä on tilanne tänään? Millaisia ​​kansainvälisiä foorumeita on olemassa, joissa ihmiset voisivat vaatia Ranskaa lopettamaan Marokon miehityksen tukemisen?

Tilanne on pysynyt samana. Tarkoitan tällä samoja läheisiä suhteita, samaa entiseltä siirtomaavallalta perittyä olosuhdetta, joka hallitsee Pohjois-Afrikan poliittista näyttämöä. Mutta on olemassa foorumeita, jotka on perustettu alkuperäiskansojen oikeuksien vapaalle ilmaisulle heidän maissaan. Ja esimerkiksi Euroopan parlamentissa on useita istuntoja, joissa keskustellaan maailman rauhasta. Samoin Geneven ihmisoikeusneuvosto, jossa Suomi on nyt valittu jäsen.

Itse asiassa Länsi-Saharan tapaus on asia, josta voidaan keskustella millä tahansa rauhaan liittyvillä foorumeilla, kunhan ne ovat demokraattisia. Länsi-Saharan kysymys on yksi kansainvälisen yhteisön haasteista – sille on ominaista riittävä legitiimiys ja laillisuus. Kaikki ratkaisupyrkimykset ovat kuitenkin esteenä muista syistä, joilla ei ole mitään tekemistä niiden arvojen kanssa, joille uusi maailma rakennettiin.

Miksi Marokko miehittää Länsi-Saharaa? Onko Marokon ja Länsi-Saharan välillä historiallisia yhteyksiä?

Marokon Länsi-Saharan miehitys ei perustu minkään alueen ja Marokon kuningaskunnan välisiin historiallisiin siteisiin. Tämän todisti Haagin tuomioistuimen vuonna 1976 tekemä päätös.

Tällaisia ​​linkkejä ei ole ollenkaan. Marokon miehitys johtuu Marokon laajentumishaluista ja luonnonvaroista. Väitös yhteisistä linkeistä on kumottu alusta alkaen. Koska kaikki Pohjois-Afrikan maat liittyvät toisiinsa arabialkuperänsä sekä uskonnon ja kielen suhteen, miehittääkö Marokko kaikki Pohjois-Afrikan maat näiden siteiden vuoksi?

Mikä on Euroopan unionin maiden vastaus Marokon Länsi-Saharan miehitykseen?

Marokon Länsi-Saharan miehityksen ongelma ei ole uusi. Pikemminkin se tapahtui ennen Euroopan unionin perustamista nykyisessä muodossaan.

Aiemmin Euroopan maiden asemat vaihtelivat. Joissakin maissa kansalaiset tukevat voimakkaasti länsisaharalaisten itsemääräämisoikeutta. Mutta hallitusten tasolla on muita kriteerejä ja ehtoja. Mutta yleisesti ottaen sahrawi-kysymyksellä on kannattajia Euroopassa ja muualla maailmassa.

Miten kuvailisit Polisarion poliittisia näkemyksiä?

Polisario on kokonaisuus, johon kuuluvat sahrawit, jotka vastustavat Espanjan äkillisen vetäytymisen aiheuttamaa tilannetta ja Marokon väkivaltaista Länsi-Saharan miehitystä. Kaikki Polisarion näkemykset ovat tästä näkökulmasta. Ilmaisee ajatuksen länsisaharalaisten suulla, heidän erilaisesta identiteetistään, heille sopivasta hallintomuodosta.

Tämä on juuri Polisario, joka ilmentää sitä arvojärjestelmää, johon saharalaiset uskovat.

Mitkä ovat Polisarion hallinnon tärkeimmät poliittiset painopisteet?

Etusijalla on edelleen vaatia länsisaharalaisten itsemääräämisoikeutta. Samalla jatketaan autiomaayhteisön kapasiteetin rakentamista ja tarjotaan sille kyky kestää kamppailumatka maansa takaisin saamiseksi.

Millä kansainvälisillä foorumeilla Polisario ja Länsi-Sahara työskentelevät ja tekevät yhteistyötä?

Jos nyt oikein ymmärrän, Polisariolla ei ole erityistä puoluetta tai poliittista muotoa. Pikemminkin se on sahrawien eli Länsi-Saharan alkuperäisten asukkaiden kokoontuminen, jotka kamppailevat itsemääräämisoikeudesta. Siksi se koskee kaikkia järjestöjä, jotka puolustavat yhteisiä arvoja, kuten oikeutta rauhaan ja ihmisarvoiseen elämään.

Esimerkiksi sahrawien nuorisojärjestö ja naisjärjestö osallistuivat joihinkin sosialistisen yhteisön foorumeihin. Joissakin maissa Länsi-Sahara on yhteinen asia eri osapuolten suuntautumisessa. On joitain nimiä, joita en nyt muista. Mutta esimerkiksi olemme Afrikan unionin jäsen ja osallistumme sen kaikkien foorumien kokouksiin. Esimerkiksi African civil society (afrikkalainen kansalaisyhteiskunta).

Mitkä ovat hyviä tapoja tukea sahrawi-kansan taistelua vapauden ja ihmisoikeuksien puolesta?

Mikä kysymys! Hyvät tavat tukea Saharan kansaa määräytyvät sen mukaan, miten kunkin maan solidaarisuuspolitiikka toimii. Mutta tietyllä tavalla on myös tasoja ja tavoitteita. Perimmäisenä tavoitteena on esimerkiksi tukea kansojen pyrkimyksiä tukea ehdotettua rauhanomaista itsemääräämisratkaisua, ja tämä on hallitusten työtä. Mutta se on tavoite, jota kaikki henkilöt, organisaatiot, foorumit vaativat…

Mutta on myös muuta tukea, esimerkiksi vierailu Saharan pakolaisleireillä Lounais-Algeriassa. Nähdä ihmisten olosuhteet, mitä he tekevät päivittäin yhdessä maailman pisimmistä pakolaistilanteista.

Mielestäni solidaarisuus ja sitä osoittavat kuvat ovat luovaa toimintaa. Jokainen voi tehdä sen kykyjensä ja mielikuvituksensa mukaan. Äskettäin näin videoita ihmisistä, jotka päättivät olla solidaarisia sahrawi-kansalle tekemällä pyöräretken, joka kulki läpi neljänkymmenen maan! Voiko tätä kuvitella? Kun meillä on tahto olla solidaarinen, voimme visualisoida tavan, jolla seisomme solidaarisesti monien mahdollisuuksien mukaan.

Onko olemassa nettisivuja, joista löytää lisää tietoa Polisariosta ja Länsi-Saharan tilanteesta sahrawien näkökulmasta?

Luonnollisesti. Internetissä on sivuja, jotka kantavat Länsi-Saharan lippua, kuten Sahara Press Service. Espanjaksi ja englanniksi. Useiden muiden sivustojen lisäksi on esimerkiksi Geneven solidaarisuuskomitean sivusto. Kun kirjoittaa Länsi-Saharan nimen Googleen, aiheesta löytyy paljon tietoa ja yliopistotutkimuksia.

Myös suomen kielellä tietoa riittää viitteeksi.

Kiitos haastattelusta.

Baida Rahal.
Polisarion Suomen edustaja Baida Rahal.