Kategoriat
Ajankohtaista

Bex Tapanainen: Meitä on ohjattava rakkaus toisiamme kohtaan ja toivo parempaan maailmaan

Bex Tapanainen.
Kuva: Emma Grönqvist / Tiedonantaja

Kommunistinuorten puheenjohtaja Bex Tapanainen puhui Tampereella Tammerkosken lukion valtauksessa 12.10.2023.

”Olin ehdolla viime eduskuntavaaleissa. Muistan kuinka pahalta tuntui seurata vaalituloksia ja katsoa sitä äänimäärää, joka oikeistolle vyöryi.

Nykyinen hallitus, sen vaalitulokset, kaikki mitä se on suunnitellut ja saanut aikaan, on ollut vaikeeta katsottavaa. Se on ollut pettymys, muttei kuitenkaan iso yllätys.

Äärioikeiston nousu niin kaduilla kuin hallituksissakin, on ollut näkyvissä läpi Euroopan viime vuosina.

Ongelmamme ovat kärjistyneet näkyvästi tämän hallituksen toimesta. Tilanne on kuitenkin ollut huono jo jonkin aikaa. Myös edellinen hallitus polki tehokkaasti työväenluokan oikeuksia. Se pakotti hoitajat jatkamaan töitä huonoissa oloissa ja riittämättömin palkoin. Se laittoi miljardeja euroja asevarusteluun, kun sadat ihmiset seisoivat ruokajonoissa ja useat lähtivät kotiin tyhjin käsin kun ruoka loppui kesken.

Niin kuin varmasti monet teistä, mä kannan huolta mun läheisistä. Monet niistä on opiskelijoita, työttömiä, minimipalkkatöissä tai maahanmuuttaneita ja ilman kansalaisuutta. Tää hallitus on myös saanut mut vihaiseks. Viha on tärkeä tunne, joka auttaa meitä näkemään kun jokin on pahasti pielessä ja auttaa muuttamaan suuntaa kun sille tulee tarve. Se on saanut meidät tänne. Viha palaa kirkkaasti, mutta myös nopeasti.

En halua, että minä, toverit, tai kukaan teistä palaa loppuun, niin kuin helposti käy kun meitä ohjaa vain vihan tunne. Jaankin tähän väliin lempilainaukseni toveri Che Guevaralta: ”Todellista vallankumouksellista ohjaa suuret rakkauden tunteet. On mahdotonta ajatella aitoa vallankumouksellista, jolta puuttuisi tämä ominaisuus”

On ollut uskomatonta seurata, kuinka ihmiset ovat tulleet yhteen tätä hallitusta vastaan. Tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään ympäri maan ja lukuisat eri oppilaitokset on vallattu Suomen historian suurimmissa mielenosoituksissa

Järjestäytyminen ei kuitenkaan voi jäädä tähän. Ja kun jatkamme eteenpäin on meitä ohjattava rakkaus toisiamme kohtaan ja toivo parempaan tulevaisuuteen, parempaan maailmaan. Olemme näyttäneet itsellemme ja hallitukselle, kuinka vahvoja voimme olla, kun toimimme yhdessä. Mitä tahansa päätämme tehdä nyt: se tulee olemaan historiankirjoissa.

Nyt onkin aika kysyä itseltämme, miten haluamme tulla muistetuksi. On sanottu, että on helpompaa kuvitella maailmanloppu, kuin kapitalismin loppu. Jos siis haluamme laajan systeeminmuutoksen, tai edes kuvitella sellaisen, ei se tule olemaan helppoa. Se ei kuitenkaan ole mahdotonta.

On luettava historiaa ja kysyttävä itseltämme haluammeko toistaa sitä, kävellä helppoa polkua. Vai olemmeko valmiita luomaan oman polkumme kohti oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa?

Enemmän kuin koskaan ennen, on ollut kuultavissa puhetta yleslakosta. Se on kuitenkin mahdollista vasta kun voimme taata toisillemme perustarpeet. Emme voi vaatia ihmisiä liittymään yleislakkoon, jos he joutuisivat tekemään niin tyhjin vatsoin tai ilman kattoa pään päällä. Yleislakolla, kuten kaikella toiminnalla, on myös oltava selkeä tavoite.

En tullut tänne kertomaan, mitä teidän pitäisi haluta. Mutta pyydän teitä pohtimaan, minkäisen tulevaisuuden haluamme rakentaa ja mitä olemme valmiit tekemään sen eteen. Onko vaatimuksemme päättäjille niin matalat, että meille riitää ettei hallituksessa ole natseja?

On luettava historiaa ja kysyttävä itseltämme haluammeko toistaa sitä, kävellä helppoa polkua. Vai olemmeko valmiita luomaan oman polkumme kohti oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa?

On myös luettava teoriaa, jotta voimme nähdä selkeämmin tavoitteemme. Mitä on tehtävissä ja miten on järjestäydyttävä? Nämä muutokset eivät lähde vain kouluilta tai työpaikoilta, vaan jokaisesta meistä.

Meidän on pidettävä huolta itsestämme ja toisistamme ja tarjottava auttavaa kättä kun voimme, jottei kukaan jää jälkeen. Parempi tulevaisuus ja parempi maailma rakennetaan, kun toimimme yhdessä, yhteisen edun puolesta.

Minä ja Kommunistinuoret toivotamme teille jaksamista ja solidaarisuutta!”