Kategoriat
Ajankohtaista

Vetoomus 6 tunnin työpäivän puolesta allekirjoitettavissa vielä lokakuun ajan

Bannerissa vihreä tausta, mustalla viivapiirros kellosta sekä vetoomukseen liittyviä tekstejä valkoisella ja keltaisella värillä.

Nyt käydään loppukiriä! Vielä 31.10. saakka on mahdollista allekirjoittaa Kommunistinuorten pk-seudun osaston vetoomus 6 tunnin työpäivän kokeilujen puolesta sote-alalle Uudellamaalla. Allekirjoita täällä – se on nopeaa!

nn

Vetoomus tullaan luovuttamaan marraskuun alussa pääkaupunkiseudun sote-palvelujen päätöksentekoelimille eli HUS:n valtuustolle, Helsingin kaupunginvaltuustolle sekä Länsi-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan ja Vantaa-Keravan aluevaltuustoille.

nn

Viime vuodet ovat olleet monille rankkoja, ja varsinkin sote-alan henkilöstölle. Työpäivät ovat hyvin pitkiä ja stressaavia. Eräs keino työuupumuksen vähentämiseen, työn jakamiseen ja tulonjaon oikeudenmukaistamiseen on korjata työaikaa paremmaksi. On aika lyhentää työaikaa 6 tuntiin päivässä ja 30 tuntiin viikossa!

nn

Hyödyt työajan lyhentämisestä ovat tulleet selvästi esiin kokeilujen ja tutkimusten kautta ja niiden tulokset ovat yksiselitteiset; lyhyempi työaika lisää työssäjaksamista, vähentää kuormittavuutta ja stressiä sekä siten pienentää työterveydenhuollon kustannuksia. Työn tuottavuus kasvaa, kun työtä voidaan jakaa tasaisemmin. Siksi myöskään työnantajan kustannukset eivät nouse, sillä työajan lyhentäminen tuo merkittävää säästöä kohentuneen työhyvinvoinnin ja lisääntyneen tuottavuuden muodossa. Kaikista näistä syistä johtuen työajan lyhentäminen voidaan toteuttaa ansiotasoa alentamatta.

n

Tutkimukset ovat osoittaneet, että 8 tunnin työpäivän viimeiset tunnit ovat kaikista vähiten tuottavia. Jos nämä kaksi viimeistä tuntia leikattaisiin pois ansiotasoa laskematta, työhyvinvointi paranisi ja sote-alalle olisi mahdollista saada lisää ihmisiä töihin. Ympärivuorokautiseen työhön voitaisiin lisätä kokonaan uusi vuoro; 8 tunnin työvuoroja saa vuorokauteen kolme, mutta 6 tunnin vuoroja saa neljä.

n

Me, Kommunistinuorten pääkaupunkiseudun osaston aktiivit, esitämme tässä vetoomuksessa käynnistettäväksi 6 tunnin työpäivän kokeiluja ansiotasoa alentamatta sote-alan työpaikoille Uudellamaalla. Määräaikaisten kokeilujen avulla on mahdollista nähdä käytännössä työajan lyhentämisen toimivuus sekä vaikutus työhyvinvoinnin paranemiseen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että 8 tunnin työpäivän viimeiset tunnit ovat kaikista vähiten tuottavia. Jos nämä kaksi viimeistä tuntia leikattaisiin pois ansiotasoa laskematta, työhyvinvointi paranisi ja sote-alalle olisi mahdollista saada lisää ihmisiä töihin. Ympärivuorokautiseen työhön voitaisiin lisätä kokonaan uusi vuoro; 8 tunnin työvuoroja saa vuorokauteen kolme, mutta 6 tunnin vuoroja saa neljä.

Vastaa