Kategoriat
Ajankohtaista

Polisario ja Länsi-Saharan vapaustaistelu 50 vuotta

Tänään 10. toukokuuta on kulunut 50 vuotta Länsi-Saharan vapautusrintama Polisarion perustamisesta. Kommunistinuoret onnittelee Polisariota sekä osoittaa tukensa Länsi-Saharan sahrawi-kansalle kamppailussa itsenäisyyden, rauhan ja oikeuden puolesta, jolla on tukenaan kansainvälistä solidaarisuutta.

nn

Polisario perustettiin vuonna 1973 – aikana, jolloin Länsi-Saharan alueet olivat vielä Espanjan siirtomaita. Espanjan vallan päätyttyä alueella, Marokko katsoi sen kuuluvan itselleen ja ryhtyi oikeudettomasti miehittämään Länsi-Saharaa. Polisario julisti Saharan demokraattisen arabitasavallan perustetuksi ja itsenäiseksi 27. helmikuuta 1976. Itsenäisyyden on tähän mennessä tunnustanut 46 YK:n jäsenmaata. Suomi ei ole tässä joukossa. Ruotsin parlamentti äänesti vuonna 2012 itsenäisyyden tunnustamisen puolesta, mutta tunnustamista ei ole vieläkään tehty virallisesti.nnHaagin kansainvälinen tuomioistuin todisti päätöksessään vuonna 1976, että Marokon Länsi-Saharan miehitys ei perustu alueen ja Marokon kuningaskunnan välisiin historiallisiin siteisiin.

n

Vaadimme Suomea tunnustamaan Länsi-Saharan itsenäisyyden sekä YK:lta vahvempia ponnistuksia Marokon kolonialistisen ja perusteettoman vastustuksen ylittämiseksi sekä Länsi-Saharan itsenäisyyskansanäänestyksen toteuttamiseksi.

nYK:ssa on sovittu itsenäisyyskansanäänestyksen järjestämisestä Länsi-Saharassa jo vuonna 1992, mutta Marokko jarruttaa suunnitelmia. Vaadimme Suomea tunnustamaan Länsi-Saharan itsenäisyyden sekä YK:lta vahvempia ponnistuksia Marokon kolonialistisen ja perusteettoman vastustuksen ylittämiseksi sekä Länsi-Saharan itsenäisyyskansanäänestyksen toteuttamiseksi. nnErilaisten järjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan yhteisillä ponnistuksilla on mahdollista tuoda Länsi-Saharan tilannetta poliittiseen valtavirtaan ja ihmisoikeuskeskusteluun. Debattia on kiinnostavaa käydä myös Polisarion näkemyksistä sekä pitää kirkkaina vaatimukset Länsi-Saharan tunnustamisesta Suomen taholta ja esimerkiksi vaikuttamisesta sahraweja syrjivien EU-kauppasopimusten uudelleen solmimiseksi.nnEU:n ja Marokon välisten kauppasopimusten perusteella EU-maiden alukset ovat voineet kalastaa Länsi-Saharan aluevesillä sekä esimerkiksi Suomessa myydään Pirkka-tomaatteja, joiden alkuperämaaksi on merkitty Marokko, vaikka tomaatit on tuotettu Länsi-Saharassa.nnKansainvälisen oikeuden mukaan miehitetyn alueen luonnonvaroja voi käyttää ainoastaan paikallisen väestön hyväksynnän jälkeen. Sahrawien kantaa ei ole kysytty, joten EU:n ja Marokon kauppasopimukset rikkovat törkeästi kansainvälistä oikeutta. Viimeksi vuonna 2021 EU:n tuomioistuin totesi kolme unionin ja Marokon välistä maatalous- ja kalastussopimusta laittomiksi, sillä Länsi-Saharan aluevesien ei voida katsoa kuuluvan Marokolle.nnEläköön Länsi-Saharan suvereniteetti ja Polisario! Sahrawi-kansa tulee voittamaan!