Kategoriat
Ajankohtaista

Ei leikkauksia koulutukseen Pudasjärvellä!

Kuva Pudasjärven lukion sisätiloista.

Pudasjärveläiset kommunistinuoret kirjoittavat, kuinka leikkauskohteita etsiessään Pudasjärven kaupunki on ehdottanut leikkauksia koulutukseen. Kaupungin tämänhetkinen ehdotus siirtäisi Pudasjärven lukion Lakarin koulun tiloihin ja siirtäisi siellä olevat alakoululaiset Hirsikampukselle. Kommunistinuoret eivät hyväksy tätä ehdotusta eikä muita mahdollisia leikkauksia koulutukseen. Meille lukiolaisille tilanne on huolestuttava.

Koulujen siirtäminen toisi yllättäviä kuluja kaupungille. Esimerkiksi kaikille siirrettäville oppilaille pitäisi hankkia uudet kalusteet. Lakarin koululta ei voida siirtää kalusteita Hirsikampukselle, eivätkä lukiolaiset voi käyttää alakouluikäisten kalusteita. Lisäksi yläaste ja lukio jakavat monia opettajia, jos lukio siirtyy Lakarille joutuvat nämä opettajat kulkemaan kahden koulurakennuksen välillä. Lakarin koulua pitäisi myös remontoida, sillä luokkatilat ovat liian pieniä kokonaisille lukiolaisluokille.  

Pudasjärven lukion ilmailulinja on onnistunut vetämään opiskelijoita muilta paikkakunnilta, mutta jos lukion tilat vaihdetaan Lakarille, ilmailulinjan vetovoima häviää. Monille ulkopaikkakuntalaiselle Hirsikampuksen tilat ovat olleet tärkeä tekijä Pudasjärvelle muuttoon. Lukiolaiset eivät myöskään kannata muutosta, ylivoimainen enemmistö lukiolaisista äänesti tilojen muutosta vastaan opiskelijakunnan järjestämässä kyselyssä. 

Kaikki leikkaukset koulutukseen aiheuttaisivat lisää ongelmia ja heikentäisivät opettajien, lasten ja nuorten hyvinvointia. Kommunistinuoret eivät hyväksy, että lasten ja nuorten tulevaisuus uhrataan kaupungin talouden vakauden nimissä. 

Hirsikampuksellakin tilat saattaisivat käydä ahtaaksi, sillä Lakarilla oppilaita on enemmän kuin lukiolla. Hirsikampuksen ala-asteella luokkakoot ovat jo valmiiksi suuria, eivätkä lisäoppilaat ainakaan auta asiassa. Hirsikampuksella yhdessä luokassa voi olla yli 20 oppilasta. Kaupungin ehdottama palvelutoimintamalli on huolestuttava, vaikka koulujen välistä siirtoa ei tehtäisi. Se osoittaa, että kaupunki on valmis säästämään nuorten tulevaisuudesta talouden tasapainottamiseksi.  

Emme hyväksy minkään tason leikkauksia tai säästötoimia koulutukseen. Koulutusta on jo leikattu liikaa, opettajien työmäärä on suuri, koulun budjetilla ei ole enää pelivaraa ja aikaisemmat leikkaukset ovat jo vaikuttaneet työntekijöiden ja lasten hyvinvointiin negatiivisesti.  

Kaikki leikkaukset koulutukseen aiheuttaisivat lisää ongelmia ja heikentäisivät opettajien, lasten ja nuorten hyvinvointia. Kommunistinuoret eivät hyväksy, että lasten ja nuorten tulevaisuus uhrataan kaupungin talouden vakauden nimissä. 

Niila Isojärvi, Kommunistinuorten hallituksen jäsen 
Aapo Kontiola, Kommunistinuorten jäsen 
Oskari Heikkilä, Kommunistinuorten jäsen 

Kirjoittajat opiskelevat Pudasjärven lukion ilmailulinjalla.